ISWA:n jäsenyys kannattaa hyödyntää

Teksti: Katariina Krabbe

Jätehuoltoyhdistys on nyt ISWA:n kansallinen jäsen. Mutta mitä se tarkoittaa? Kaksi vuotta ISWA:n hallituksessa toiminut HSY:n jätehuollon toimialajohtaja Petri Kouvo vastaa.

Mikä ISWA on?

– ISWA eli International Solid Waste Association on vuonna 1970 perustettu voittoa tavoittelematon, ei-poliittinen järjestö, joka pyrkii edistämään kestävän kehityksen mukaista jätehuoltoa. Toiminta rahoitetaan jäsenmaksuin. ISWA tarjoaa foorumin, jossa jätehuollon asiantuntijat ympäri maailmaa tapaavat ja voivat vaihtaa tietoja parhaista käytännöistä.

Paljonko ISWA:ssa on jäseniä?

– Vuonna 2012 jäseniä oli 1 440. ISWA:aan kuuluu yksilöjäseniä, eritasoisia yritys- ja organisaatiojäseniä sekä 39 maa- eli kansallista jäsentä. Jäsenmäärä on kasvanut huimasti viime vuosina, esimerkiksi vuonna 2009 jäseniä  oli alle 800. Jäseniä on lähes kaikista maailman maista.

Miten jäseneksi pääsee?

– Yksilö- tai yritys- tai organisaatiojäseneksi pääsee jätealalla tai sitä sivuavissa tehtävissä toimiva henkilö tai organisaatio. Hyväksymiskynnys ei ole korkea. Sen sijaan kansallisia jäseniä on kustakin maasta vain yksi. Päätökset kansalliseksi jäseneksi hyväksymisestä tekee vuosikokous.

Mitä kansallinen jäsenyys merkitsee?

– Kansallisilla jäsenillä on äänioikeus vuosikokouksessa, joka hyväksyy budjetin, valitsee hallituksen jäsenet sekä hyväksyy kansallisia jäseniä.

Minkälaista toimintaa ISWA järjestää?

– Vuoden kohokohta on kolmipäiväinen maailmankonferenssi, joka kerää yleensä yli 1 500 osallistujaa. Tänä vuonna maailmankonferenssi järjestetään Sao Paulossa Brasiliassa. Lisäksi ISWA järjestää runsaasti koulutustilaisuuksia suppeammista aiheista. Keskeinen osa ISWA:n toimintaa ovat työryhmät, joita on tällä hetkellä yhteensä kymmenen: oma työryhmänsä on esimerkiksi biojätteenkäsittelylle, vaarallisen jätteen käsittelylle,  ilmastonmuutokselle, jätehuollon viestinnälle, kaatopaikkajätteelle ja lakiasioille.

Miten ISWA:n toimintaan pääsee mukaan?

– Ilmoittautumalla pääsee mukaan. Jos jokin työryhmä kiinnostaa, kannattaa ottaa yhteyttä kyseisen työryhmän puheenjohtajaan. Työryhmät ovat erinomainen tapa osallistua aktiivisesti ISWA:n toimintaan, ja parhaan hyödyn jäsenyydestä saa, jos on aktiivisesti mukana.

Mitä muuta hyötyä ISWA:sta on?

– ISWA julkaisee kahta korkeatasoista lehteä: Waste Management World sisältää kansantajuisia asiantuntija-artikkeleita ja Waste Management & Research on tieteellinen, korkean julkaisukynnyksen julkaisu. Lisäksi ISWA julkaisee nettisivuillaan valtavasti hyödyllistä materiaalia, raportteja ja artikkeleja.

Millainen kokemus kausi ISWA:n hallituksessa oli?

– Arvostan sitä pestiä kovasti. Siinä oppi tuntemaan ISWA:n toimintaa sisältäpäin ja sai tuoda suomalaistakin jäteosaamista ISWA:n ytimeen.

•    ISWA:n nettisivut löytyvät osoitteella www.iswa.org
•    Paljon materiaalista on vapaasti saatavilla, mutta osaan pääsee käsiksi vain jäsentunnuksilla
•    Online-yksilöjäsenyys maksaa 60 euroa vuodessa
•    Jäsenyyttä voi kokeilla vuoden veloituksetta. Rekisteröityminen kokeilujäseneksi hoituu kansallisen jäsenen eli Jätehuoltoyhdistyksen kautta.
•    Työryhmiin voi osallistua myös Jätehuoltoyhdistyksen edustajana. Ota yhteyttä puheenjohtaja Auli Westerholmiin, auli.westerholm@ekokem.fi jos työryhmätyöskentely kiinnostaa.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaikki kentät on pakollisia.