Mitä on kiertotalous?

Teksti: Katariina Krabbe

Sitran Mari Pantsar-Kallio vastaa:

Kiertotalous on paljon enemmän kuin syntyneen jätteen kierrätystä. Se on uusi talousmalli, jossa tuotanto ja käyttö suunnitellaan siten, että jätettä ei synny, vaan materiaalit ja niiden arvo säilyvät kierrossa.

Mari Pantsar-Kallio Kuva: Jaanis Kerkis
Mari Pantsar-Kallio
Kuva: Jaanis Kerkis

Termin alkuperää en tarkkaan ottaen tiedä. Aiemmin puhuttiin kierrätysyhteiskunnasta tai kierrätystaloudesta, mutta tämä ei kuvaa yhtä hyvin sitä, että materiaalit säilyvät kierrossa, kuin kiertotalous. Ellen McArthur Foundation nosti pari vuotta sitten kiertotalous-termin vahvasti esiin ja sen jälkeen sen käyttö on yleistynyt.

Kiertotalous ymmärretään usein väärin. Yleensä se ymmärretään syntyneen jätteen kierrätyksenä ja jätetään huomioimatta, että kiertotaloudessa tuotteet jo lähtökohtaisesti suunnitellaan kiertäviksi. Kiertotalous on vaikea termi, ja Sitra tekee paljon töitä ymmärryksen lisäämiseksi.

Elintarviketeollisuusliitto ry:n Anna Vainikainen vastaa:

Anna Vainikainen Kuva: Marjo Koivumäki
Anna Vainikainen
Kuva: Marjo Koivumäki

Kiertotalous-termin ydin on kierto-etuliitteessä – pyritään kehittämään toimintamalleja, joilla minimoidaan kierrosta poistuva jäte. Kaikkien tuotantojärjestelmissä hyödynnettävien luonnonvarojen pitäisi kiertää.

EU-komission kiertotalouspaketissa ainut, mihin lainsäädännön osalta esitettiin uutta, liittyi jätteisiin, vaikka olisin odottanut uusia avauksia arvoketjun alkupäähän. Kiertotalousajattelun pitäisi kattaa tuotteen suunnittelu ja koko arvoketju. Se vaatii uutta ajattelutapaa sekä tuotannossa että kulutuksessa.

Käsitteen sisältö ja merkitys painottuu sen mukaan, kuka termiä kulloinkin käyttää. Ja vaikka puhuttaisiin koko elinkaaren kattavasta kiertotaloudesta, käytännön tasolla keskitytään useimmiten jätepäähän. Käsitteenä kiertotalous on teollisten symbioosien ja suljetun kierron perillinen.

 

2 kommenttia

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaikki kentät on pakollisia.