Kehitystyötä ja pääomia tarvitaan

Hanna-LiisaJätehuoltoala-alalla tai siihen liittyen on viime vuosina on noussut esiin valtava määrä erilaisia teemoja ja termejä: esimerkiksi hiilijalanjälki, hiilidioksidipäästöt, ekotehokkuus, pakkausjätteet, ruokajäte ja kiertotalous. Toisinaan tuntuu, että jätehuollon terminologia tekee itse lajittelun ja käytännön toiminnan tavalliselle kuluttajalle tai työntekijälle perin hankalaksi.

Olemmeko pystyneet viemään koko toimialaa parempaan suuntaan samalla kun termit ovat uudistuneet? Onko ympäristömme hyötynyt? Olemmeko luoneet uusia työpaikkoja, kilpailukykyisiä tuotteita ja palveluita? Onko alan vienti kasvanut?

Jätteiden käsittelypuolella on monia perustekniikoita kuten mädätystä ja polttokäsittelyä kehitetty eteenpäin paremmin jätemateriaaleille soveltuviksi. Aivan uusien teknologioiden käyttöön otto on ollut haasteellisempaa. Uudet käsittely- ja hyödyntämistekniikat eivät yleensä lupaakaan pikavoittoja, vaan ne vaativat pitkäaikaista kehitystyötä ja pääomia.

Logistiikassa ajo-ohjausjärjestelmät ja ajopäätteet on Suomessa otettu tehokkaasti käyttöön. Tässä varmaankin näkyy parhaimmillaan vahva kotimainen IT-osaaminen ja halu viedä tiedot sähköiseen muotoon. Jätteisiin liittyvät raportointijärjestelmät ovat kehittyneet, mikä pohjautuu suomalaisten haluun ja kykyyn luoda toimivia järjestelmiä.

Vaikka meillä on tarjolla erilaisia mittaustekniikoita ja hälytysjärjestelmiä, ihmisen silmät ja nenä ovat edelleen voittamattomia välineitä jätteiden tyhjennystarpeen määrittelyssä. Tästä huolimatta eteenpäin on menty monessa suhteessa. Jotta saisimme aikaan jotain aivan ainutlaatuista ympäristön ja suomalaisen yhteiskunnan hyvinvoinnin kannalta, on töitä paiskittava vielä lujasti.

Hyvää Alkanutta Vuotta 2016 sekä hyviä innovaatioita ja käytännön toimia!

Hanna-Liisa Järvinen
Jätehuoltoyhdistys ry:n hallituksen varajäsen

 

 

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaikki kentät on pakollisia.