Viisi tekoa kaikilta!

 

 

Jätehuollon Kevätpäivät järjestettiin tänä vuonna Torniossa. Panimokierroksen lisäksi pääsimme kuulemaan Sitran Resurssiviisas kansalainen –avainalueen projektinjohtaja Markus Terhon esitystä kestävämmästä arjesta. Suomen ympäristökeskus SYKEn tekemän selvityksen mukaan jopa 68 prosenttia Suomen kasvihuonepäästöistä on jyvitettävissä tavallisille kansalaisille, eli jokainen meistä voi vähentää ilmastovaikutuksia pelkästään omilla teoillaan.

Suomessa on 2,6 miljoonaa kotitaloutta. Jos jokaisessa kotitaloudessa yksi henkilö vähentää ilmastovaikutuksiaan 20 prosenttia, päästövähenemä on yhteensä 5,6 megatonnia hiilioksidiekvivalentteina. Suomen tavoite on vuoteen 2030 mennessä leikata 40 prosenttia kasvihuonepäästöistä, joka vastaa 15 megatonnin hiilidioksidipäästöjä. Siksi olisi tärkeää keskittyä olennaiseen, eli kotitalouksien toiminnalla pystytään lohkaisemaan pois suuri osa kasvihuonekaasupäästötavoitteista.

Kotitalouksien kasvihuonepäästöt tulevat karkeasti jaoteltuna itse asumisesta (33 %), liikkumisesta (18 %), ruoasta (19 %) ja muusta kulutuksesta (30 %). Mutta miten niihin voisi vaikuttaa?

Sitra on tutkinut tätä asiaa laajasti. He ovat nostaneet esille viisi kohtaa, joilla voitaisiin helpoimmin vähentää päästöjen syntymistä. Kun ostat tuulisähköä tavanomaisesti tuotetun sähkön sijaan, kuljet töihin lihasvoimalla, lomailet viikonlopun kotona, osallistut kasvisruokahaasteeseen tai lihattomaan lokakuuhun ja annat lahjaksi jotain tarpeellista, niin päästään jo 14 prosentin päästövähennyksiin. Jos lisäksi teet kolme kannattavaa sijoitusta lisää, eli hankit ilmalämpöpumpun, sijoitat tai osallistut kestävän kehityksen mukaisiin joukkorahoituksiin ja hankit arkiliikkumiseen sähköpyörän auton sijaan, säästöä syntyy 21 prosenttia lisää. Pienillä, mutta kuitenkin suurilla teoilla saadaan nopeasti säästöä aikaan. Kierrätys ja lajittelu vaikuttavat ovat omalta osaltaan päästöjen vähentämisessä.

Kuluttaminenhan ei lopu. Vain sen luonne muuttuu. Siksi olisikin tärkeää vaikuttaa trendien suuntaan ja ihmisten motivaatioihin. Yksi ei vain toimi kaikille, joten tarjolla tulee olla vaihtoehtoja. Meitä ihmisiä ei välttämättä motivoi ensisijaisesti ympäristön tila, vaan esimerkiksi helppous, terveellisyys, uutuus, sosiaaliset kontaktit, rahan säästö – sekä kateus.

Fiksu arki on tulevaisuutta, ja se on jo täällä. Muutoksen teemme siis me. Sinä ja minä. Ihan oikeasti!

Mikko Ahokas
Jätehuoltoyhdistyksen hallituksen jäsen

P.S. Käy tekemässä elämäntapatesti Sitran sivuilla, ja saat arvokkaita neuvoja oman elämäsi muuttamiseksi ainakin vähän vihreämmäksi (https://www.sitra.fi/hankkeet/100-fiksua-arjen-tekoa/).

 

 

 

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaikki kentät on pakollisia.