Mitä on cleantech?

Teksti: Katariina Krabbe

Cleantech Finlandin Ilkka Homanen vastaa:

Homanen_IlkkaCleantech-termi viittaa teknologiaan, palveluihin, ratkaisuihin, prosessi-innovaatioihin ja tuotteisiin, jotka auttavat pienentämään ihmisen aiheuttamaa ympäristökuormitusta, säästämään energiaa ja luonnonvaroja sekä parantamaan elinympäristöä. Cleantech-liiketoiminnalla voidaan ratkoa taloudellisia, ekologisia ja sosiaalisia haasteita.

Termi cleantech alkaa jo olla kansainvälisesti hyvin tunnettu ja ymmärretty. Ympäristöhaasteiden ratkaiseminen on globaalisti yhteinen haasteemme ja tämä on auttanut paljon termin yhteistä ymmärtämistä ja omaksumista.

Suomalaisyrityksillä on huipputason osaamista muun muassa energia-, materiaali- ja vesitehokkuudessa, bioenergiassa, biopolttoaineissa sekä yhdistetyssä sähkön- ja lämmöntuotannossa. Asukaslukuun suhteutettuna Suomi onkin maailman johtava tutkija energia- ja ympäristöaloilla. Yli 40 prosenttia Suomen julkisista tuotekehityspanostuksista menee energia- ja ympäristösektorille ja yli kolmasosa julkisista T&K-investoinneista kohdistuu cleantechiin.

Suomalaista cleantech-osaamista tarvitaan maailmalla, sillä meillä on maailmanluokan osaamista ratkomaan sekä syntyneitä ympäristöongelmia että pienentämään ympäristövaikutuksia tulevaisuudessa.

Cleantech Finland vauhdittaa suomalaisen ympäristöliiketoiminnan kasvua. Autamme alalla toimivia suomalaisyrityksiä löytämään kansainvälisiä liiketoimintamahdollisuuksia, markkinoimaan osaamistaan sekä kehittämään yhdessä kansainvälisesti kiinnostavaa tarjontaa. Tavoitteenamme on nostaa Suomi maailman johtavaksi cleantech-asiantuntijamaaksi.

Tilastokeskus määrittelee:

Puhtaan tekniikan tuotannolla (englanniksi cleantech, lyhennys sanoista clean technology) tarkoitetaan kaikkia tuotteita, tekniikoita ja palveluita, jotka tuotantoprosessissaan tai käytössään aiheuttavat vaihtoehtojaan vähemmän haittaa ympäristölle tai kuluttavat vähemmän luonnonvaroja. Puhtaan tekniikan tuote on siis ympäristönäkökohdiltaan parempi kuin vastaava, saman käyttötarkoituksen omaava tuote. Vertailukohtana voidaan pitää keskimääräistä kansallista tasoa tämän tuotteen tuotannossa tai käytössä.

Lähde: Tilastokeskus

Tilasto: Ympäristöliiketoiminta [verkkojulkaisu].
ISSN=1799-4047. Helsinki: Tilastokeskus [viitattu: 19.5.2015].
Saantitapa: http://www.stat.fi/til/ylt/kas.html

Totuus lasten suusta:

Rasmus, 6 v. ennen termin suomentamista:
Liinantekijä, joka rakentaa liinoja. Niillä pyyhitään lattioita ja seiniä

Kuultuaan suomennoksen:
Puhdas lattia. Ei vaan että se juttu minkä ne tekee tekniikasta on puhdas eikä likanen.

Matias, 10 v.:
Puhdasta tekniikkaa, sellaista vähän niinku hienoa, eli että se toimii.

 

 

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaikki kentät on pakollisia.