Jätehuolto kiertotalouden edelläkävijänä

Sirje_Stenpaakirjoitukseen copyKiertotalous on nyt kaikkien huulilla sekä EU:ssa että meillä kotimaassa. Mitään selkeää määritelmää kiertotaloudelle ei kuitenkaan ole olemassa. EU:n kiertotalouspaketin tarkoituksena näyttäisi olevan sama kuin jätehierarkian ensimmäinen askel on jo pitkään ollut, eli jätteen synnyn ehkäisy sen laajimmassa merkityksessä: materiaalin kierto ja tehokas käyttö tuotannon ja kulutuksen kaikissa vaiheissa ja erityisesti jo ennen varsinaista jätehuoltoa.

Kiertotalouden keinot ovat siis suureksi osaksi muualla kuin jätehuollossa. EU:n komission ehdotuksessa on esitetty paljon keinoja kiertotalouden aikaansaamiseksi, mutta ainoana konkreettisena direktiivimuutoksena kiertotalouspaketin rinnalla uudistetaan jätedirektiiviä. Kiertotalouden edistymiseksi olisi kuitenkin tärkeämpää suunnata toimia muualle kuin jätehuoltoon – tuotanto- ja kulutustapoihin. Jätehuolto ja erityisesti yhdyskuntajätehuolto, johon jätedirektiiviuudistuksen tavoitteiden kiristäminen suureksi osaksi kohdistuu, on kuitenkin meille kaikille selvimmin näkyvä osoitus siitä, ettei kiertotalous vielä toimi. Onkin helpompi miettiä kierrätysasteen nostoa kuin tuotantotapojen täydellistä muuttamista.

Jätehuollossa on tehty jo paljon kiertotalouden edistämiseksi. Kierrätystä on lisätty ja jätteen synnyn ehkäisy on jätelainsäädännössä vahvasti mukana. Toki jätealallakin on vielä paljon tehtävää. Kiertotalouden näkökulmasta jätealalla tulisi tulevaisuudessa keskittyä yhä enemmän huippuunsa trimmattujen kierrätysasteiden sijaan esimerkiksi arvokkaiden ja harvinaisten raaka-aineiden erotteluun ja kierrätyksen kehittämiseen sekä vaarallisten aineiden saamiseen pois kierrosta.

Tässä lehdessä voit tutustua syksyn jätehuoltopäivien ohjelmaan. Jätehuoltopäivillä esitellään jätealan ja kiertotalouden uusia tuulia jo kolmannenkymmenennen kerran ja tavataan muita jätealan ammattilaisia. Tule sinäkin mukaan kuuntelemaan ja keskustelemaan jätealan suurimpaan tapahtumaan Suomessa. Pidetään yhdessä jäteala kiertotalouden edelläkävijänä ja toivotaan, että konkreettisia toimia kiertotalouden edistämiseksi alkaa löytyä enemmän myös tuotanto-kulutusketjun alkupäästä.

Tapaamisiin jätehuoltopäivillä

Sirje Stén
jätehuoltoyhdistyksen hallituksen jäsen

 

 

 

 

 

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaikki kentät on pakollisia.