Mikä on teollinen symbioosi?

Teksti: Katariina Krabbe

Teolliset symbioosit Suomessa -toimintamallin koordinaattori, johtava asiantuntija Paula Eskola vastaa.
Kuva: Jari Aalto
Kuva: Jari Aalto

Teollinen symbioosi on useamman yrityksen tai toimijan muodostama kokonaisuus, jossa toimijat hyödyntävät mahdollisimman tehokkaasti toistensa sivuvirtoja, energiaa, teknologiaa, osaamista ja palveluja sekä aikaansaavat tältä pohjalta uutta liiketoimintaa, uusia tuotteita ja palveluita. Näin säästetään luonnonvaroja, vähennetään päästöjä ja pidetään materiaalit ja niiden arvo kierrossa.

Teollinen symbioosi ei ole pelkästään teollisuuden toimintaa eikä tavoitteena ole ainoastaan jätteiden kierrätys. Toimijoina voivat olla teollisuuden lisäksi esimerkiksi palvelut, julkisen sektorin toimijat, maatalousyrittäjät sekä teknologian ja osaamisen tarjoajat. Symbiooseissa pyritään siihen, että sivuvirrat hyödynnetään ensisijaisesti materiaalina ja jalostusarvo kasvaa.

Teolliset symbioosit Suomessa -toimintamalli (FISS) on käytännön työtä, jolla autetaan toimijoita löytämään oikeat kumppanit, asiantuntijat ja mahdollistajat symbioosien rakentamiseen. Aluekoordinaattorit aktivoivat yrityksiä mukaan, järjestävät verkottumistyöpajoja ja avustavat symbioosien ideoinnissa ja toteutuksessa. Käytössä on kansallinen resurssitietokanta, josta voidaan hakea haluttuja resursseja tai ilmoittaa tarpeista.

Toimintaan pääsee mukaan ottamalla yhteyttä alueelliseen FISS-koordinaattoriin tai Motivaan tai osallistumalla FISS-työpajaan. Koordinaattorien yhteystiedot ja seuraavat työpajat löytyvät www.teollisetsymbioosit.fi –sivuilta.

 

Yksi kommentti

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaikki kentät on pakollisia.