JHY:n opintomatka Saksaan ja Hollantiin

Teksti: Sonja Lankiniemi ja Juha Kääriä, 6 aika

Osallistuimme osana 6Aika: Tulevaisuuden kiertotalouskeskukset -hanketta Jätehuoltoyhdistyksen järjestämään matkaan Saksaan ja Hollantiin 24.5.-26.5.2018. Matkaseurueeseemme kuului 20 henkilöä. Suurin osa seurueesta oli hankkeemme väkeä. Matkan organisoi Martin Brandt, jolla on tällaisiin matkoihin erikoistunut yritys.

Kohteemme olivat:

  • :metabolon –jäte- ja tutkimuskeskus (D-Leppe)
  • RIN Stoffströme (Düsseldorf)
  • UpcycleCity Almere (Almere, Hollanti)

Torstaina 24.5. tutustuimme Leppen kaupungin jätekeskukseen, joka on kehitetty moderniksi oppimis- ja tutkimuskeskukseksi kokonaan EU:n rahoituksella. Metabolon rakentuu kolmen kokonaisuuden ympärille: 1. Opiskelijoiden laboratorio 2. Tutkimusyhteisö ja 3. Energiakeskus. Tutkimustoiminta kohdennetaan keskuksen materiaalivirtoihin ja kaatopaikan ympäristöratkaisuihin.

Tutkimuskeskus on kehitetty kaikkien kansalaisten vierailukohteeksi. Kohokohta on vuoren kokoinen kaatopaikka, joka on nyt suljettu. Kaatopaikan huippu on tehty kokonaan jätteenpolton tuhkista. Kaatopaikkavuoren huipulle pääsee nousemaan portaita pitkin ja sieltä on hienot näkymät. Alas voi laskea liukumäkiä pitkin. Vuoren ympärillä on virikkeitä lapsille: puistoja sekä erilaisia näyttelyelementtejä: esimerkiksi puhuvia roskiksia. Jätevuoren alhaalla on vierailukeskus, jossa on vaihtuva näyttely: toukokuussa esiteltiin kestävää rakentamista. Vierailukeskuksessa on myös iso seminaaritila sekä ravintola, joka toimii kivana lounaspaikkana.

Vierailu herätti monia uusia ideoita Turun Topinpuiston kehittämiselle:

  • Topinpuistoon houkutellaan vierailijoita esimerkiksi retkikohteena, mutta samalla mielenkiinto/huoli jätteitä kohtaan voi herätä
  •  Opiskelijoilta voi saada hyviä ideoita Topinpuiston kehittämiseksi
  • Topinpuistoon opiskelijoiden tuktimuslaboratorioita
  • Topinpuiston kehittäminen niin, että sinne voisi paremmin kuka vain tulla. Nyt esteenä on raskas liikenne ja turvallisuusongelma sekä epäsiisteys, jotka eivät luonnollisesti houkuttele kävijöitä
  • Olemme oikeilla jäljillä: Topinpuistoon suunnitellaan kiertotalouden vierailukeskus, jossa olisi vaihtuva näyttely, ravintola sekä kokous- ja seminaaritiloja yritysten käyttöön
  •  Turun AMK:n opiskelija laskee Topinpuiston energiatasetta opinnäytetyönään, saimme hyvää tietoa myös siihen

Torstaina iltapäivällä kuulimme vielä esityksen RIN Stoffströmen alueellisesta kiertotalouden yhteistyöstä. Opimme, että Saksa on itse asiassa vasta alkutaipaleella kiertotaloudessa varsinkin materiaalien kiertämisen suhteen. Toisaalta Saksa on edelläkävijä uusiutuvan energian tuotannossa.

Perjantaina 25.4. tutustuimme Almeren kaupungissa paikalliseen ja vuonna 2017 rakennettuun UpcycleCityyn, joka on yksi kolmesta kaupungin asukkaita palvelevasta lajitteluasemasta. Almeressa asuu noin 200 000 ihmistä. UpcycleCity on rakennettu kolmeen tasoon.

Ylimmällä tasolla on toimisto- ja tapaamistilat. Keskimmäisessä tasossa aseman asiakkaat pääsevät kiertämään U-muotoista väylää pitkin ja lajittelemaan itse omat jätteensä. Alimmassa tasossa on myös työtilaa start up-yrityksille, jotka tekevät uusia tuotteita kierrätysmateriaaleista. Tutustuimme näistä kahteen.

Ensimmäinen oli yhden tekijän yritys, joki valmisti muun muassa pöytiä, tuoleja ja lampunvarjostimia lajitteluasemalta löydetyistä tavaroista. Toinen yritys tuottaa hajusteita kierrätysmateriaaleista. Yritykset saavat aloittaa toimintansa keskuksessa ensin ilman vuokra-maksuja.

Rakennus itsessään on kiertotalouden esimerkki. Rakennuksen betonista on 30 % kierrätysbetonia. Siinä on käytetty myös kierrätysmetallia. Puuyksityiskohdat ovat peräisin puista, jotka jouduttiin kaatamaan rakennuksen tieltä.

Tästä vierailusta jäi hyvät kontaktit Hollantiin ja yhteinen hankehakemus olisi mahdollinen. Ideana olisi Suomen ja Hollannin välinen toisilta oppiminen mutta myös haastemuotoinen yhteiskehittäminen.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaikki kentät on pakollisia.