Kiertotalous hallitusohjelmaan

Kierrätysyhteiskunta ja kiertotalous ovat tämän syksyn teemoja. Elinkeinopoliittinen edunvalvontajärjestö Ympäristöteollisuus ja -palvelut YTP ry ryhtyi talvella aktiivisesti jäsentensä ja sidosryhmiensä kanssa rakentamaan julkilausumaa ja käytännön toimenpide-ehdotuksia siitä, miten ympäristöasiat saataisiin huomattavasti laajemmin esille poliittisessa päätöksenteossa. Uudistusta pohtimaan koottiin koalitio, jonka työskentelyyn osallistui kevään 2014 aikana yli kolmekymmentä yritystä, kansalaisjärjestöä ja julkisen sektorin edustajaa.

Julkilausuma lanseerattiin 15.7. Suomi Areenassa Porissa. Samalla järjestettiin korkeatasoinen paneelikeskustelu teemasta. Julkilausuma alkaa:

”Suomen tulee etsiä uusia tapoja menestyä tulevaisuuden resurssipulasta kärsivässä maailmassa. Tarvitsemme uusia työpaikkoja, innovaatioita ja yritystoimintaa hyvinvointiyhteiskunnan turvaamiseksi ja luonnonvarojen säästämiseksi myös tuleville sukupolville.”

Tuohon viestiin on helppo yhtyä. Kiertotalous on nostettava Suomen seuraavan hallituksen ohjelman poikkileikkaavaksi teemaksi ja yhdeksi keskeiseksi tavoitteeksi. Lausumaan on kirjattu kuusi käytännön askelta:

  1. Lainsäädännön ja toimeenpanon on toteutettava jätehuollon etusijajärjestystä ottaen huomioon ympäristö- ja kustannustehokkuuden
  2. Uusiutumattomia raaka-aineita on korvattava uusiutuvilla ja kierrätettävillä raaka-aineilla sekä jätteillä ja sivuvirroilla
  3. Rakentamisessa on oltava mahdollisuus hyödyntää alueella syntyviä sivukiviä, maamassoja ja sivuvirtoja
  4. Julkisilla hankinnoilla on luotava kiertotalouden edelläkävijämarkkinoita ja suosittava uusien teknologisten ratkaisujen käyttöönottoa
  5. Kierrätysmarkkinoita on edistettävä purkamalla lainsäädännön esteitä ja rajoitteita
  6. Jätelainsäädännön toimeenpano ja valvonta on yhdenmukaistettava koko maassa

Pääteesien lisäksi koalitio valmisti reseptivihon, josta löytyy käytännön esimerkkejä siitä, miten toimia ympäristöasiat huomioiden. Koko aineisto löytyy esimerkiksi facebookista : www.facebook.com/kierratysyhteiskunta

Pääsin itsekin osallistumaan koalition työskentelyyn. Oli ilo havaita, miten hyvinkin erilaisista taustaryhmistä koostuva joukko pystyi löytämään yhteiset tavoitteet. Vastakkainasettelua on ympäristöalalla viimeisten vuosien tai jopa vuosikymmenten aikana riittänyt enemmän kuin riittävästi. Toivottavasti jatkossa yhteistyö erilaisten ympäristöalan toimijoiden kanssa toteutuu paremmin.

Oikein hyvää syksyä kaikille! Toivottavasti tapaamme lokakuussa alan johtavassa seminaarissa eli Jätehuoltoyhdistyksen järjestämillä Jätehuoltopäivillä Helsingissä!

Risto Pohjanpalo
Jätehuoltoyhdistys ry:n hallituksen jäsen

 

 

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaikki kentät on pakollisia.