Ymmärrettävyys vie asiaa ja yhteistyötä eteenpäin

johannavanhempikuvaRakkaalla roskalla on monta nimeä. Riippuu paikkakunnasta ja palkanmaksajasta, onko kyseessä polttokelpoinen jäte, energiajäte, energiajae vai reffi. Mökin mummon mielestä kermatölkki ja kiikkustuolin pakkauslaatikko ovat yhtä ja samaa pahvijätettä. Puhuvatko tuotannon tekijät propeenista vai polypropeenista, kertoo puolestaan siitä, missä vaiheessa muovimateriaalin elinkaarta asian kanssa työskennellään.

Hiljattain kävimme alan konkareiden kanssa vilkkaan keskustelun tutun ja vakiintuneen, mutta hivenen epäloogisen kierrätyspolttoaine-termin käytöstä. Mikäli kierrätyspolttoaine olisi uusi tuote nyt, niin nimeksi todennäköisesti valittaisiin jokin muu, paremmin energiantuotantoon sopiva sana. Helppoa ei taitaisi myöskään olla, jos kierrätys-sana yritettäisiin korvata oikeammalla termillä jokaisella kirpputorilla, vaatelahjoituksessa ja kierrätyskeskuksessa. Ympäristöystävällinen ei ollut Kuluttaja-asiamiehen mukaan sopiva sana 1990-luvulla, ja pari vuotta sitten Kotimaisten kielten keskus piti kiertotaloutta epäselvänä terminä.

Jätehuoltopäiviä on pidetty kohta 30 kertaa, ja alan termistössä on edelleen tekemistä ja kehitettävää. Suomessa on vahvoja alueittaisia perinteitä ja toimintatapoja tärkeissä asioissa, kuten ruoassa ja meille tärkeässä jätehuollossa. Muuttuvassa maailmassa tarvitaan yhteisiä ja samoin ymmärrettyjä jätehuollon sanoja, jotta toiminta kehittyy ja tavoitteisiin päästään.

Materiaalitehokkuus vaihtui resurssitehokkuuteen ja nyt kiertotalouteen, mutta ehtikö suuri lajitteluyleisö Kontulassa ja Korvatunturilla mukaan? Entä me alan toimijat, työskentelemmekö jätehuollossa, ympäristöhuollossa vai kiertotaloudessa ja puhummeko ekoteollisuuspuiston aidasta vai aidan seipäistä?

Samalla sanalla voi olla erilainen merkitys kullekin ammattilaiselle ja alan ulkopuolisille. Jätehuollon termien ja keskustelun pitäisi kuitenkin lisätä tietoa myös koteihin ja työpaikoille riippumatta taustatietojen määrästä. Jätehuolto koskee kaikkia. Yhteinen ja ymmärrettävä sanasto sekä vuoropuhelu helpottavat jätehuollon yleistä hyväksyntää ja vievät koko alaa, kierrätystä ja kiertotaloutta eteenpäin.

Tervetuloa Jätehuoltopäiville keskustelemaan kiertotaloudesta, kierrätyspolttoaineesta tai vaikka aidan seipäistä.

Johanna Krabbe
Jätehuoltoyhdistyksen hallituksen jäsen

Tallenna

Tallenna

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaikki kentät on pakollisia.