Muutosten tuulia

Ympäristöala on muutosten kourissa – taas kerran. Sekä EU-direktiivien ja kiertotalouspaketin että oman kotimaisen lainsäädännön muutokset muuttavat totuttuja toimintatapoja. Rakenteelliset muutokset, mukaan lukien yritysjärjestelyt, muokkaavat alaa voimakkaasti, samalla kun maailmalta kuuluu uhkaava viesti, joka tarkoittaa Kiinan sulkeutumista kierrätysraaka-aineiden vastaanottajana.

En ole ollenkaan varma, että EU:ssa on ymmärretty millainen muutos on toteutumassa ja mitä se tarkoittaa laajamittaisesti kierrätykselle. Fakta on, että iso osa EU-alueelta kerätystä kierrätysraaka-aineesta on päätynyt jatkojalostukseen Kiinaan, josta se on palannut EU-markkinoille uusina tuotteina vaikkapa fleece-puseroina tai elektroniikkalaitteina. Ainakaan lyhyellä aikavälillä meillä Euroopassa ei ole kierrätysmahdollisuuksia näille valtaville miljoonien tonnien kierrätysraaka-ainevirroille. Jos ja kun Kiina muuttuu kierrätysraaka-aineiden nielusta niiden tuottajaksi maailmanmarkkinoille, vaikutukset ovat valtavat.

Kun samaan aikaan aivan aiheellisesti EU nostaa kierrätystavoitteita, ongelma on todellinen. Tämä tietysti antaa myös mahdollisuuksia ja pakottaa löytämään entistä kehittyneempiä ratkaisuja siihen, miten käytöstä poistuneet laitteet ja materiaalit saadaan jalostettua puhtaiksi raaka-aineiksi. Helpoilla ratkaisuilla, kuten polttamalla jätteet tai viemällä ne Kiinaan, ei enää selvitä. Tarvitaan kaikilta osapuolilta yhteistyötä, teknologista kehitystä ja uskoa, että Eurooppa ratkaisee ongelmat ja on edelleen suunnannäyttäjä ympäristöalalla.

Jätehuoltoyhdistys on toiminut yli 30 vuotta alan ihmisten yhteistyöfoorumina, ja sen tarpeellisuudesta kertoo myös Jätehuoltopäivien osallistujaennätys lokakuussa. Jään itse nyt pois yhdistyksen hallituksesta – on tuoreempien voimien aika kehittää Jätehuoltoyhdistystä. Toimin tällä hetkellä yksityisen ympäristöalan edunvalvontajärjestön YTP ry:n hallituksen puheenjohtajana, ja todella toivon, että löydämme yhteisiä teemoja eri intressipiirien keskeen ja kehitämme suomalasta ympäristöalaa. Yhteisten tavoitteiden löytäminen ei edes ole kauhean vaikeaa. Korkeat kierrätysasteet ovat varmasti alan yritysten ja muiden toimijoiden yhteinen tavoite ja mahdollisuus.

Risto Pohjanpalo
Jätehuoltoyhdistyksen hallituksen varajäsen

 

 

 

 

Tallenna

Tallenna

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaikki kentät on pakollisia.