Jätteen minimointi alkaa pienin askelin

Teksti: Katariina Krabbe

Zero Waste -ilmiö on tänä vuonna toden teolla rantautunut Suomeen. Aiheesta on julkaistu kirja, ja suosituimmilla Instagram-tileillä on tuhansia seuraajia. Zero Waste Finland ry perustettiin viime keväänä.

Jäteastiana käytetystä lasipurkista on tullut Zero Waste -ideologian symboli. Kuva: ScanStockPhoto

Zero Waste -ajattelutapa kannustaa vähentämään jätettä ja tavoittelemaan elämäntapaa, jossa jätettä ei synny. Jätteellä tarkoitetaan ennen kaikkea kierrättämiskelvotonta jätettä, joka Suomessa joutuu yleensä poltettavaksi, mutta vaikutusta ympäristöön kannustetaan pohtimaan laajemminkin.

– Zero Waste -ajattelussa pyritään vähentämään ensisijaisesti oman toiminnan seurauksena syntyvän sekajätteen määrää, mutta myös kierrätettävän jätteen syntymistä pyritään vähentämään, Zero Waste Finland ry:n puheenjohtaja Helena Marttila määrittelee.

– Haluamme lisäksi ulottaa ajattelun muunkin ylikulutuksen vähentämiseen ja kestävään elämäntapaan pyrkimiseen. On parempi valita kaupassa muoviin pakattua vähäpäästöistä kasviproteiinia sen sijaan, että ostaisi tiskiltä lihaa omaan astiaan.

Zero Waste -ilmiön katsotaan alkaneen vuonna 2008, kun Yhdysvalloissa asuva, ranskalaissyntyinen Bea Johnson aloitti Zero Waste Home -bloginsa. Tunnettu uranuurtaja on myös amerikkalainen Lauren Singer, joka on tuottanut viiden vuoden aikana alle puolen litran lasipurkin verran kaatopaikkajätettä.

– Suomeen ilmiö on tullut jälkijunassa. Edelläkävijät alkoivat perustaa blogeja ja Instagram-tilejä pari–kolme vuotta sitten, ja itsekin löysin ajattelutavan pari vuotta sitten juuri esimerkiksi Nollahukka-, Grön i Åbo ja Trashless-blogien kautta. Tänä vuonna seuraajamäärät ovat lähteneet kasvuun: puolessa vuodessa olemme saaneet yli neljä tuhatta Instagram-seuraajaa ja Nollahukalla on seuraajia vielä enemmän.

Nollahukka-blogin perustaja Otso Sillanaukeen Zero Waste – Jäähyväiset jätteille on ensimmäinen aiheesta suomeksi kirjoitettu kirja, joka on osaltaan kasvattanut tietoisuutta Zero Waste -ajattelutavasta.

– Aihe on saanut huomiota entistä enemmän, ja ensimmäinen Zero Waste Syyskuu -kampanjammekin otettiin hyvin vastaan, Marttila kertoo.

Yhdessä opettelua

 Zero Waste Finland ry:llä on 50 jäsentä, eikä erityisiä vaatimuksia ole.

– Haluamme jäseniksemme vasta ajatuksesta innostuneita, ja opettelemme yhdessä keinoja vähentää jätteen syntymistä. Yhdistys toi tähän mukaan yhteisöllisyyden ja keinon löytää samanhenkistä porukkaa. Järjestämme matalan kynnyksen tapahtumia – kesällä olimme mukana plogging-tempauksissa eli roskajuoksuissa ja järjestimme Zero Waste -piknikin. Tulossa on tee-se-itse-kosmetiikkapaja ja kestotuotteiden ompelupaja.

Yhdistyksen tavoitteena on lisäksi vaikuttaa yhteiskunnan rakenteisiin, jotta kestävä elämäntapa olisi mahdollisimman helppo toteuttaa. Tähän pyritään esimerkiksi yritysyhteistyön kautta.

5 K:ta jätteettömään elämään

  1. Kieltäydy
    2. Karsi
    3. Käytä uudelleen
    4. Kierrätä
    5. Kompostoi

 

Take awayta roskattomasti

 Vaikka Zero Waste ei ole kaukana jo isoäitien sukupolven nuukuudesta tai ”ituhippivegaanien” ympäristötietoisuudesta, nyt edelläkävijöitä ovat trendikkäät nuoret aikuiset, jotka ostavat päivittäiset take away -kahvinsa omaan mukiinsa.

– Zero Waste -elämäntavan tavoittelu kannattaa aloittaa jostain itselleen arkipäiväisestä, helposti toteutettavasti asiasta. Itse aloitin muovipussien välttämisestä, mukana kulkevasta vesipullosta sekä kestokahvimukista, Marttila kertoo.

Ajattelutapaa voi toteuttaa mahdollisuuksien mukaan myös lähimarketissa.

– Aina voi valita vaihtoehdoista pienemmän pahan, esimerkiksi kartonkiin tai muuten kierrätettävään pakkaukseen pakatun tuotteen.

– Tarkoitus on askel kerrallaan tehdä muutoksia loppuelämäksi. Kannattaa ensin käyttää loppuun kaikki, mitä kotoa jo löytyy, ja siirtyä ostopäätös kerrallaan kohti jätteettömämpää elämää.

 

Kirja opastaa Zero Waste -elämäntapaan

Otso Sillanaukee opastaa kirjassaan Zero Waste – Jäähyväiset jätteille kohti nollahukkaelämää lähtökohtanaan omakohtaiset kokemuksensa. Käytännönläheisistä vinkeistä on iloa, vaikka Zero Waste kuulostaisi äärimmäiseltä tavoitteelta: vinkkilistoista voi helposti valita itselleen sopivia helppoja, keskivaikeita tai edistyneitä vinkkejä, joilla omaa jätemääräänsä voi pienentää. Elämästä karsitaan jätettä huone kerrallaan, ja esimerkiksi mainospostia neuvotaan karsimaan myös sähköisistä välineistä. Sillanaukee huomasi itse, että alkaessaan välttää tietoisesti jätteiden tuottamista ja irrottautuessaan kulutuskeskeisestä elämäntavasta tilaa tuli lisää paitsi keittiöön, myös kalenteriin.

 

 

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaikki kentät on pakollisia.