Jotain uutta, jotain vanhaa

Ilmastonmuutos on nostanut kiertotalouden yleiseen keskusteluun ja päättäjien huulille. Jätehuoltoala on tehnyt kiertotaloutta todeksi jo ennen alan kasvua salonkikelpoiseksi. Meillä on myös annettavaa keskusteluun ja kiertotalouden kehittämiseen.

Tästä huolimatta meitä jätehuollon ammattilaisia ei aina pyydetä mukaan tulevaisuuden ja kiertotalouden visiointiin. Tilanteen muuttamiseksi jätehuollon asiantuntijoiden tulee ottaa aktiivinen ote, jotta kohtaamme uuden kiertotalouden kehittäjät.

Kierrättäminen on välttämättömyys ja ihmiskunnan elinehto. Se on myös tuttu ja helppo tapa vaikuttaa. Kaikilla on yleensä käytännön kokemuksia jätteiden lajittelusta.

Kierrätys on yksi keskeisiä tukijalkoja myös laajemman kiertotalouden mahdollistajana. Kierrätyksen ammattilaisilla on keskeistä osaamista, josta myös kiertotalous laajemmin voi hyötyä. Hyödykkeen käytöstä poistamisen jälkeisen arvoketjun hallinta ja optimointi pitää sisällään monipuolisen osaamisen, jossa esimerkiksi materiaalitekniikka, logistiikka ja prosessitekniikka ovat keskeisessä roolissa.

Kiertotalouden perusta on Ellen MacArthurin säätiön mukaan resurssitehokkuus, joka saavutetaan ihmisen käyttämien tuotteiden, komponenttien ja materiaalien käyttökelpoisuutta optimoimalla. On selvää, että pelkästään jätteitä kierrättämällä tähän ei päästä. Kiertotalous käsittää kierrättämisen lisäksi uudenlaisia malleja, kuten jakamisen ja hyödykkeiden palvelullistamisen. Autoa ei välttämättä tarvitse omistaa ja vaatteet voi hakea vaatelainaamosta. Tiedämme jo nyt, että palvelullistaminen muuttaa voimakkaasti toimialarakenteita, arvoketjuja ja tuotannollista toimintaa.

Kiertotalousbuumin myötä toimijoiden määrä pelikentässä on moninkertaistunut. Nyt tarvitaan foorumi, jossa kiertotalouden innovaattorit kohtaavat pitkän linjan jätehuollon osaajat.

Jätehuoltoyhdistys voi olla mukana yhdistämässä jätehuollon, kierrätyksen ja laajemman kiertotalouden osaamisen kansalliseksi voimavaraksi. Jätehuoltoyhdistyksen vuosittaisen päätapahtuman eli Jätehuoltopäivien osallistujien määrä ja palaute kertoo, että tuotamme relevanttia informaatiota ja mahdollisuuden verkostoitua myös perinteistä jätehuoltoa laajemmalle yleisölle. Haluamme kehittää tapahtumasta joka vuosi entistä mielenkiintoisemman ja laaja-alaisemman. Seuraavien Jätehuoltopäivien suunnittelu alkaa taas tammikuussa – kerro meille, minkälaista sisältöä ja kohtaamisia toivot ensi vuonna!

Camilla Wiik
Jätehuoltoyhdistyksen hallituksen varajäsen

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaikki kentät on pakollisia.