Anja tuli apuun

Teksti: Katariina Krabbe

Jätehuoltoyhdistyksen uusi kunniajäsen Anja Hakkarainen on vastannut 17 vuotta Jätehuoltopäivien käytännön järjestelyistä. Tänä aikana Jätehuoltopäivät ovat vakiintuneet alan suurimmaksi tapahtumaksi.

Jokainen Jätehuoltopäiville osallistunut tietää Anja Hakkaraisen. Hän on ollut ensimmäisenä vastassa jakamassa kirjekuoria ja ohjeistanut päivien kulusta. Onnekkaat ovat osuneet Tampereen ekskursioilla samaan bussiin ja saaneet ekstrana asiantuntevan paikallisopastuksen.

Tämä kaikki on kuitenkin vain kuorrutusta kakun päällä. Työ Jätehuoltopäivien eteen on alkanut jo lähes vuotta aikaisemmin, hetimiten edellisten päivien jälkeen.

Anja Hakkaraisen kasvot ovat tutut Jätehuoltopäivien osallistujille.
Anja Hakkaraisen kasvot ovat tutut Jätehuoltopäivien osallistujille.

Jätehuoltopäiviä oli järjestetty yli kymmenen vuoden ajan, kun suosio näytti hiipuvan. Hallitus oli huolissaan osallistujamäärän laskettua alle viiteenkymmeneen.

– Olin tehnyt yhteistyötä erään hallituksen jäsenen kanssa, ja hän pyysi minulta tarjousta Jätehuoltopäivien järjestelyistä. Lähetin tarjouksen ja menin Pasilaan tapaamaan puheenjohtaja Juha Kailaa, jonka jälkeen tarjouksemme hyväksyttiin. Siitä yhteistyö alkoi.

Hakkarainen oli perustanut oman kongressitoimiston, Tavicon Oy:n, vuonna 1987, joten järjestelyt siirtyivät kerta heitolla ammattilaisten käsiin.

Hän toi mukanaan uusia ideoita: Tampereella järjestettävien Jätehuoltopäivien yhteyteen tuotiin näyttely, yhteinen illallinen korosti päivien merkitystä verkostoitumisen kannalta ja ekskursio on järjestetty lähes joka vuosi.

– Kävijämäärä on vakiintunut 300 tienoille, eivätkä suhdanteet näytä vaikuttavan siihen juuri mitenkään. Toki pitää jatkossakin pitää huolta siitä, että ohjelma on hyvä, järjestelyt onnistuvat ja päivien hinta on kohtuullinen, hän pohtii.

Jätehuoltoalan muutos näkyy kongressijärjestäjän silmin.

– Osallistujien keski-ikä on laskenut ja naisia osallistuu päiville entistä enemmän. Lisäksi osallistujat edustavat monipuolisemmin eri sektoreita kuin ennen. Alkuaikoina päiville osallistui valtaosin kunnallisten jätelaitosten miehiä.

Sen verran sosiaalista porukkaa on kyseessä, ettei illalliselle kannata palkata pianistia.

– Ihan hukkaan menee, koska puheensorina peittää yksittäisen instrumentin täysin. Sen sijaan show-esitykset illallisen loppupuolella ovat sopineet hyvin ohjelmaan ja Rosendahlin yökerho saa aina kiitosta!

Pitkän yhteistyön ansiosta Jätehuoltopäivät ovat olleet Hakkaraiselle läheinen ja mieluinen tapahtuma, mutta mahtuu hänen uraansa paljon muutakin.

Tavicon Oy on kasvanut viisi henkilöä työllistäväksi toimistoksi, joka järjestää vuosittain 20– 30 tapahtumaa. Kiireisinä aikoina ja tapahtumien aikana apuna on harjoittelijoita ja tilapäisiä työntekijöitä.

– Tapahtumat eivät jakaudu tasaisesti, vaan samanaikaisesti tehdään monta projektia. Kesä on kiireisintä aikaa kansainvälisten kongressien takia.

Ennen oman yrityksen perustamista Hakkarainen työskenteli Tampereen Messut Oy:n markkinointipäällikkönä, ja ympyrä sulkeutui 2,5 vuotta sitten, kun hän myi Taviconin Tampereen Messuille. Hän jatkoi toimitusjohtajana eläkkeelle siirtymiseensä, eli tämän kuun alkuun asti.

– Hieman yöunet helpottivat, koska koko vastuu ei enää ollut yksin minun. Suurempi muutos oli toimiston muutto Tampereen keskustasta Messukeskukseen tammikuun lopussa. Samalla pääsimme fyysisestikin osaksi 50 hengen työyhteisöä.

Ensimmäiset eläkepäivät ovat olleet kiireisiä ja kuluneet osin vielä seuraajan, Karoliina Sunellin kanssa keskustellessa.

– Tarkoitukseni on tehdä vielä keikkahommiakin, mutta nyt saan valita mieluisimmat.

Jätehuoltopäivillä Anja Hakkarainen nähdään jatkossakin. Saa nähdä, malttaako hän olla siellä kunniavieraana, vai onko hän sittenkin vielä aamulla ensimmäisenä vastassa ojentamassa kirjekuoria.

Valinta kunniajäseneksi tuli hänelle täydellisenä yllätyksenä.

– Olen todella onnellinen ja otettu tästä muistamisesta, hän kiittää.

 

 

 

 

 

 

 

 


 

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaikki kentät on pakollisia.