Uutta tietoa ja verkostoitumista

Mikko AhokasJätehuoltopäiviltä kerätyn palautteen mukaan osallistujat arvostivat päivillä eniten niiden tarjoamia verkostoitumismahdollisuuksia sekä päiviltä saamaansa uutta tietoa.

Työskentelipä millä alalla tahansa, verkostoitumiskeskustelulta ei varmasti ole voinut välttyä. Verkostoitumisen tärkeyttä ja onnistuneisuutta on usein pidetty menestymisen avaintekijänä – jopa koulutusta ja osaamista tärkeämpänä komponenttina matkalla keskinkertaisuudesta huipulle. Olen samaa mieltä siitä, että verkostoituminen on erittäin tärkeää, mutta miten päästä triviaalista kahvikuppiverkostoitumisesta todelliseen, lisäarvoa tuottavaan verkostoitumiseen?

Tätä päämäärää tavoitteli Jätehuoltopäivillä uusi Brella-työkalu, jonka avulla oli mahdollista päästä tehokkaammin käsiksi itseä kaikkein eniten kiinnostaviin kontakteihin ja aiheisiin. Brellaa voi varmasti jatkossa kehittää vielä paremmin tarkoitustaan palvelevaksi työkaluksi.

Sinänsä verkostoitumiseen käytettävä teknologia on sivuseikka. Paljon tärkeämpää on, että jokainen valmistautuisi jo etukäteen tuleviin verkostoitumismahdollisuuksiin. On tärkeää miettiä, mikä oma tavoite verkostoitumistapahtumalle on ja kirkastaa itselle, mitä tekee, mikä tekee omasta tekemisestä erityistä ja kuinka muut voisivat hyötyä tästä osaamisesta.

Toisaalta tulisi myös kyetä selkeästi tuomaan esille, mitä on etsimässä ja miten muut voivat auttaa siinä. Jotta verkostoituminen onnistuisi mahdollisimman hyvin, osapuolten tulisi olla aidosti juuri sitä mitä ovat, ja osoittaa todellista kiinnostusta toisiaan kohtaan. Voi olla hyödyllistä tietoisesti harjoitella avoimien kysymysten esittämistä, sillä niiden avulla saa huomaamattaan aivan eri tavalla tietoa toisten osaamisalueista ja kiinnostuksista kuin suljetuilla kyllä/ei -vastauksiin johtavilla kysymyksillä.

Kun oma profiili, tavoitteet ja intressit ovat kirkkaana mielessä, on paljon todennäköisempää päästä hyödylliseen verkostoitumiseen myös yllättäen tulevissa tärkeissä kohtaamisissa kiinnostavien henkilöiden kanssa. Tilaisuudet eivät valu hukkaan, vaan niistä voi napata kopin.

Jätehuoltopäivät toimivat jo nyt hyvänä ja laadukkaana verkostoitumisfoorumina  jätehuollon alalla. Haluamme kuitenkin kehittää päiviä ja tuoda yhä enemmän sekä kansallista että kansainvälistä asiantuntijuutta esitysten ja puheenvuorojen sekä paneelikeskusteluiden myötä. Hyvään tapahtumaan tarvitaan innostuneita ja tiedonnälkäisiä osallistujia – tästä teille lukijoille suuri kiitos!

Verkostoitumisterveisin
Mikko Ahokas
Jätehuoltoyhdistys ry:n hallituksen varajäsen, Oulun aluetoiminnan yhteyshenkilö

 

 

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaikki kentät on pakollisia.