50 maailman suurinta kaatopaikkaa on suljettava!

Teksti: Katariina Krabbe

ISWA on julistanut sodan hallitsemattomia kaatopaikkoja vastaan.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Kuva: Timothy Bouldry

Tämän vuoden ensimmäisellä puoliskolla on rekisteröity 750 kaatopaikkoihin liittyvää kuolemaa. Esimerkiksi Intiassa, Indonesiassa ja Filippiineillä kaatopaikat aiheuttavat enemmän sairastumisia kuin malaria. Maailmassa syntyy vuosittain neljä miljardia tonnia yhdyskuntajätettä, josta kolmannes dumpataan hallitsemattomasti ilman mitään käsittelyä. Järjestetyn jätehuollon ulkopuolinen jäte roskaa kadut ja tienvierustat, löytää tiensä jokiin ja valtameriin tai tulee poltetuksi nuotioissa.

Globaalissa ja verkostoituneessa maailmassa avoimilta kaatopaikoilta levinnyt pandemia voi levitä maailmanlaajuiseksi. Maailman avoimet kaatopaikat tuleekin sulkea – eikä pelkästään niiden satojen miljoonien ihmisten terveyden ja hyvinvoinnin takia, jotka elävät niiden saasteiden välittömässä vaikutuspiirissä – vaan koko maapallon tulevaisuuden takia. Kaatopaikat aiheuttavat välittömän hätätilan terveydelle maailmanlaajuisesti, ja kansainvälistä yhteistoimintaa asian hoitamiseksi tarvitaan kiireellisesti.

ISWA on laatinut vetoomuksen, jonka allekirjoittamalla voi tukea maailman 50 suurimman hallitsemattoman kaatopaikan sulkemista. Tavoitteena olisi sulkea kaikki maailman hallitsemattomat kaatopaikat vuoteen 2030 mennessä. Tämän tavoitteen saavuttaminen parantaa välittömästi 65 miljoonan ihmisen elämänlaatua ja auttaa 10 000 lasta surkeilta kaatopaikoilta kouluun.

Vaihtoehtoisten jätteenkäsittelyratkaisujen rahoittaminen vähentää oleellisesti ilmastonmuutosta aiheuttavia päästöjä, pysäyttää valtameriä tuhoavan muovijätevirran ja parantaa kaikkien maapallon asukkaiden terveyttä ja hyvinvointia. Korvaamalla hallitsemattomat kaatopaikat turvallisilla ja järkevillä jätehuoltoratkaisuilla niistä riippuvaiset yhteisöt hyötyvät myös paremmasta koulutuksesta ja työllistymisestä.

Maailman kaikkien hallitsemattomien kaatopaikkojen sulkeminen tulee olemaan valtava askel kohti YK:n kestävän kehityksen tavoitteita, jotka 193 maata on hyväksynyt. Nyt tarvitaan yhteistyötä ihmisten toimeentulon ja ympäristön parantamiseksi.

Raportti kokonaisuudessaan sekä allekirjoitettava vetoomus löytyvät ISWAn nettisivuilta

Näin voit auttaa:

  • Käy allekirjoittamassa vetoomus ISWAn nettisivuilla iswa.org
  • Rahoita kansainvälisen valvontaryhmän perustamista tai sponsoroi esimerkiksi jotain asiaan liittyvää projektia tai tiimiä
  • Lahjoita asiantuntemustasi projektin käyttöön
  • Levitä tietoa vetoomuksesta verkostoillesi ja käytä kontaktejasi kampanjan edistämiseen

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaikki kentät on pakollisia.