Muutosten vuosi

Viime vuosi oli pakkausjätehuollon kannalta muutosten vuosi. Pakkausten jätehuoltovastuun siirtyminen pakkaajien ja pakattujen tuotteiden maahantuojien vastuulle muutti pakkausten keräystä niin, että Rinki-ekopisteet ilmestyivät kauppojen, liikekeskusten ja monien kuntien järjestämien pakkauskeräyspisteiden tilalle. Nyt 1 860 Rinki-ekopisteessä kerätään kartonki-, lasi- ja metallipakkauksia ja 540 Rinki-ekopisteessä on muovipakkausten keräys. Lisäksi monet kunnat ovat täydentäneet ekopisteverkostoa omilla keräyspisteillä.

Aluksi ihmetystä mediassa ja kuluttajakentässä aiheutti pakkausjätteen keräyspisteiden lukumäärän ja sijainnin muuttuminen sekä keräyspisteiden siisteys. Vuodessa on kuitenkin opittu puolin ja toisin paljon ja Rinki-ekopisteet on löydetty hyvin. Erityisesti muovipakkausten keräyksen aloittamista oli mielenkiintoista seurata. Vaikka monet kuluttajat olivat kovasti sitä odottaneet, Pirkanmaan ELY-keskuksen kuluttajille tekemän kyselyn mukaan muovipakkausten keräys ja kierrätys ovat edelleen tuntemattomampia kuin muiden pakkausjätteiden. Koska kyseessä on uusi kerättävä jätejae, kestää aina tovi, että sen lajittelu erikseen tulee tutuksi. Aluksi kierrättäjiä tuntui vaivaavan myös epäusko siitä, päätyvätkö muovit oikeasti kierrätykseen vai toimitetaanko ne kuitenkin polttoon.

Lue koko juttu

Rakentamisen jätteiden kierrätystä lisäävät keinot

70 prosenttia rakentamisen jätteistä tulisi hyödyntää materiaalina.

Lue koko juttu
Maanantaina 20. helmikuunta

Kuntapuolen edunvalvoja

Jätelaitosyhdistyksen pitkäaikainen toimitusjohtaja Markku Salo on Jätehuoltoyhdistyksen tuorein kunniajäsen. Yhdyskuntajätehuollon kehitys on ollut huima menestystarina, mutta kuljetusten järjestämiskysymys hiertää yhä.

Lue koko juttu
Maanantaina 20. helmikuunta

CIRCWASTE-hanke käynnistyi

EU-rahoitus mahdollistaa jätealan ja kiertotalouden pitkäjänteisen kehittämisen. Euroopan komissio myönsi vuoden 2016 lopussa lähes 12 miljoonaa euroa CIRCWASTE-hankkeelle, joka toteuttaa valtakunnallisen jätesuunnitelman tavoitteita ja kehittää alueellista kiertotaloutta.

Lue koko juttu