Norminpurkutalkoot jätehuollossa

Yksi Juha Sipilän hallituksen kärkihankkeista on turhien normien ja byrokratian purkaminen. Pyrkimyksenä on etsiä turhaa sääntelyä kaikilta hallinnonaloilta. Eduskuntakin on harvinaisen yksimielinen tämän tavoitteen suhteen.

Mistä turhista normeista voitaisiin jätealalla luopua? Mikä on turhaa byrokratiaa? Tässä taitavat jo mielipiteet jakautua vastaajan taustan ja intressien mukaan. Asetelma on pienoiskoossa sama kuin valtion budjettiin tehtävien leikkausten kanssa: kaikilla säästökohteilla on omat puolustajansa ja etujärjestönsä, ja itseä kirpaisevaan säästöön tarjotaan ”OJM-politiikkaa” eli ottakaa jostain muualta.

Moni kollega on tuskaillut jätealan monimutkaistumista ja sekavuutta erilaisten tulkintojen ja tulkintaoppaiden hetteikössä. Toivoa sopii, että parhaillaan JOPAS-työryhmän valmisteltavana oleva jätelain tulkintaopas ei tätä tuskaa lisää. Asiakkaan edun tulee olla työn keskiössä unohtamatta hallinnollisen kuorman suitsimista. Toki jotain oireellista on siinä, että lainsäädäntöä täytyy oppaan avulla tulkita ja avata käyttäjilleen. Kummasta se kertoo enemmän, lainsäädäntötyön laadusta vai jätealasta?

Lue koko juttu

Jätemäärien ennakointi valtakunnan tason suunnittelun apuna

Uuden valtakunnallisen jätesuunnitelman laadinta on käynnistynyt.

Lue koko juttu
Maanantaina 14. syyskuunta

Bisnesidea syntyi halusta vähentää ruokajätettä

Startup-yritys Froodly julkaisi ensimmäisen version ruokajätteen vähentämiseen tähtäävästä mobiilisovelluksestaan syyskuun alussa. Froodlyn ideana on yhdistää kauppojen viimeistä myyntipäivää lähestyvät tuotteet ja edullisempia elintarvikkeita kaipaavat tai muuten tiedostavat kuluttajat entistä tehokkaammin.

Lue koko juttu
Maanantaina 14. syyskuunta

Mitä on biotalous?

Biotalous on uusiutuvien luonnonvarojen kestävää käyttöä, ei pelkästään biomassan käyttöä. Tyypillisesti biotalous ymmärretään biomassojen käyttönä, jolloin luonnonprosessit ja -arvot osana biotaloutta jäävät huomiotta. Niillä on kuitenkin huomattava taloudellinen, yhteiskunnallinen ja tietenkin myös ekologinen merkitys.

Lue koko juttu