Ymmärrettävyys vie asiaa ja yhteistyötä eteenpäin

Rakkaalla roskalla on monta nimeä. Riippuu paikkakunnasta ja palkanmaksajasta, onko kyseessä polttokelpoinen jäte, energiajäte, energiajae vai reffi. Mökin mummon mielestä kermatölkki ja kiikkustuolin pakkauslaatikko ovat yhtä ja samaa pahvijätettä. Puhuvatko tuotannon tekijät propeenista vai polypropeenista, kertoo puolestaan siitä, missä vaiheessa muovimateriaalin elinkaarta asian kanssa työskennellään.

Hiljattain kävimme alan konkareiden kanssa vilkkaan keskustelun tutun ja vakiintuneen, mutta hivenen epäloogisen kierrätyspolttoaine-termin käytöstä. Mikäli kierrätyspolttoaine olisi uusi tuote nyt, niin nimeksi todennäköisesti valittaisiin jokin muu, paremmin energiantuotantoon sopiva sana. Helppoa ei taitaisi myöskään olla, jos kierrätys-sana yritettäisiin korvata oikeammalla termillä jokaisella kirpputorilla, vaatelahjoituksessa ja kierrätyskeskuksessa. Ympäristöystävällinen ei ollut Kuluttaja-asiamiehen mukaan sopiva sana 1990-luvulla, ja pari vuotta sitten Kotimaisten kielten keskus piti kiertotaloutta epäselvänä terminä.

Lue koko juttu

Kierrätys-muotoilua HAMKissa

Hämeen ammattikorkeakoulun muotoilun opiskelijat tekevät jätemateriaali- ja kierrätysprojekteja yhteistyössä yritysten kanssa.

Lue koko juttu
Sunnuntaina 11. syyskuunta

Selvitys Suomen muovijätteistä

Muovien syntypaikkalajittelu mahdollistaisi puhtaita materiaalivirtoja, jotka kiinnostaisivat myös muoviteollisuutta raaka-aineina. Nykyisellään uusiomuovilla ei ole tarpeeksi markkinoita EU:ssa.

Lue koko juttu
Sunnuntaina 11. syyskuunta

Mitä on yhdyskuntajäte?

Yhdyskuntajäte mielletään tilastojen laatimisen kannalta vähintäänkin niiksi materiaaleiksi ja tavaroiksi, jotka jäävät ihmisten kulutuksesta ylijäämäksi. Kuluttaminen voi tapahtua joko kotona tai käytettäessä yhteiskunnan palveluja.

Lue koko juttu