Pääkirjoitus

Muovijätteet aiheuttavat trauman intohimoiselle jätelajittelijalle ja kierrättäjälle. Lajittelen paperit, metallit, lasit, panttipullot, kartongin, biojätteen ja vaaralliset jätteet paikallisen jätehuoltoyhtiön ohjeiden mukaan. Ja vielä erikseen: kahvipussit ja kaljatölkkien avausrenkaat työkeskukseen askartelun raaka-aineiksi, peitot, puuvillaiset liinavaatteet ja trikoovaatteet kissatalolle makuualustoiksi ja puhdistusrievuiksi, munakennot ja kynttilänpätkät sytykeruusujen raaka-aineeksi ja kananmunankuoret erikseen jauhettavaksi mullan lisäaineeksi.

Mutta muovi ei kelpaa minnekään. Broilerisuikaleiden alustoja, vihannesten kutistekalvoja, viinirypäleiden muovikupuja, leipäpusseja, jugurttipurkkeja, voirasioita – sekajätepussimme (muovinen) pursuaa näitä kertakäyttöisiä pakkausteollisuuden luomuksia. Lajittelija on epätoivoinen ja vääntelee käsiään turhautuneena. Ryhtyisinkö virkkaamaan kylpyhuoneen mattoja muovikuteesta kuten isoäitini muovisista maitopusseista aikoinaan?

Lue koko juttu

Pantti on arvostettu brändi

Panttijärjestelmän toimintaa ja kehitystarpeita arvioitiin ympäristöministeriön toimeksiannosta. Panttijärjestelmä on tapa hoitaa tuottajavastuuvelvoitteet.

Lue koko juttu
Tiistaina 23. joulukuunta

Anja tuli apuun

Jätehuoltoyhdistyksen uusi kunniajäsen Anja Hakkarainen on vastannut 17 vuotta Jätehuoltopäivien käytännön järjestelyistä. Tänä aikana Jätehuoltopäivät ovat vakiintuneet alan suurimmaksi tapahtumaksi.

Lue koko juttu
Tiistaina 23. joulukuunta

Keskitytään etsimään ratkaisuja

Jätehuoltopäivät veti Kalastajatorpan täyteen jätealan osaajia. Keskustelu kävi vilkkaana niin viestiseinällä kuin tauoillakin. 28. valtakunnalliset Jätehuoltopäivät pidettiin Helsingissä 7.–8.10.2014.

Lue koko juttu